O nas
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich to społeczność ludzi, którzy poświęcili się pasji i pracy dla wina. Członkowie Stowarzyszenia pracują w branży gastronomicznej lub szeroko rozumianym sektorze winiarskim. Od 2001 roku Stowarzyszenie aktywnie współtworzy rynek i kulturę wina w Polsce, organizując lub patronując najważniejszym wydarzeniom winiarskim w Polsce. Jesteśmy ekspertami i liderami opinii o ugruntowanej
i niekwestionowanej pozycji na rynku wina.
Celem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich jest integracja środowiska sommelierskiego, poszerzanie wiedzy na temat wina, podnoszenie standardów usług oraz kwalifikacji pracowników w polskiej gastronomii. SSP reprezentuje interesy zawodowe zrzeszonych członków, stanowi forum wymiany poglądów i doświadczeń profesjonalistów branży wina, jest partnerem biznesowych przedsięwzięć i projektów realizowanych w obszarze wina.
Organizowane przez SSP konkursy, przede wszystkim coroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów, mobilizują branżę sommelierską do ciągłego podnoszenia kwalifikacji, a publiczności uświadamiają, czego mogą i powinni oczekiwać od osoby serwującej lub sprzedającej wino.
W ramach SSP działają:
- komisja marketingowa - zajmuje komunikacją działań Stowarzyszenia oraz koordynuje współpracę z partnerami i sponsorami, mediami oraz instytucjami i organizacjami partnerskimi
- komisja szkoleniowa - organizuje i prowadzi działania rozwojowe dla członków Stowarzyszenia oraz osób, które chcą zostać sommelierami, w szczególności organizuje seminaria tematyczne, warsztaty przygotowujące do startu w konkursach oraz inne działania edukacyjne
- komisja etyki – propaguje zasady zawarte w Kodeksie Etyki Sommeliera, a szczególnie dochowywanie najwyższych standardów niezależności, uczciwości i profesjonalizmu oraz podejmuje działania na rzecz budowy prestiżu i rangi zawodu sommeliera.
Historia
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zostało zarejestrowane 18 września 2001 roku. Na obecny kształt i charakter SSP wpłynęła działalność Stowarzyszenia Degustatorów Win, powstałego w 1993 roku. Już rok później pierwszy polski zawodnik reprezentujący Stowarzyszenie wystartował w Mistrzostwach Europy Sommelierów, czyli Trophee Ruinart we francuskim Reims.
Stowarzyszenie Degustatorów Win w latach 1996-2002 zorganizowało kilka edycji Mistrzostw Polski Sommelierów. Ich zwycięzcy brali udział w Mistrzostwach Europy i Mistrzostwach Świata.
W połowie 2000 roku organizacja zmieniła swoją nazwę na Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. W maju 2003 SSP zostało przyjęte do Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI).