Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

08.05.2018
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

Sommelierzy na start! Wielkimi krokami zbliża się XVIII edycja Mistrzostw Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie. 

Mistrzostwa składają się z dwóch etapów. O 9.00 rozpoczną się eliminacje, które wyłonią trzech najlepszych zawodników. Finał konkursu, zaplanowany na 17.00 w głównej sali bankietowej hotelu, jest otwarty dla publiczności. Zawodnicy zmierzą się na scenie z serią zadań praktycznych i teoretycznych, a obserwatorami będą członkowie jury, pozostali zawodnicy i publiczność – przedstawiciele partnerów konkursu, restauratorzy, dziennikarze i zaproszeni goście.

Konkurs to dobra okazja, by sprawdzić i rozwinąć swoje kompetencje, zobaczyć w akcji kolegów po fachu, a wreszcie zdobyć punkty do reprezentowania Polski w międzynarodowych zawodach.

Udział w Mistrzostwach weźmie 22 sommelierów i sommelierek należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (kolejność alfabetyczna):

  1. Antoniak Rafał - Poznań / Restauracja Oskoma
  2. Chmielewski Bartłomiej - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
  3. Cieśla Tomasz - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
  4. Czaja Michał - Lublin / Manifest Wino
  5. Dobrzykowski Mateusz - Poznań / Vininova
  6. Friscke Robert - Bydgoszcz / Restauracja Sowa
  7. Fronczak Marek - Warszawa / Kieliszki na Hożej
  8. Głowacki Łukasz - Poznań / Restauracja Muga
  9. Hejza Dominik - Bydgoszcz / Butelki pod Blankami
  10. Liakhnovskyi Taras - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
  11. Majchrzak Daria - Poznań / Mielżyński
  12. Moczydłowski Marek - Warszawa / Kieliszki na Hożej
  13. Mozer Monika - Warszawa / Ed Red
  14. Nowak Patryk - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
  15. Olszewska Katarzyna - Warszawa / Kieliszki na Hożej
  16. Róg Paweł - Warszawa / Na Lato
  17. Skolimowski Bartosz - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
  18. Sokołowski Maciej - Poznań / MS-Sommelier
  19. Szaciłowski Filip - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
  20. Szczepański Tomasz - Dublin / Shanahan's on the Green
  21. Tomczak Adam - Poznań / Mielżyński
  22. Wojtasiak Kamil - Warszawa / Butchery & Wine
     

Otwarty dla publiczności Finał Mistrzostw poprzedzi degustacja win kalifornijskich, która rozpocznie się w hotelu Regent o 16.30 i będzie trwała także w przerwach między wystąpieniami poszczególnych finalistów.

Partnerami strategicznymi Mistrzostw są Cisowianka Perlage, California Wine Institute, Consejo Regulador del Cava, Mondial Assistance i Regent Warsaw Hotel.  

Gości finału konkursu prosimy o rejestrację na https://mps2018.evenea.pl/

Nasi partnerzy