Jak reprezentować Polskę na zawodach międzynarodowych?

28.06.2016
Jak reprezentować Polskę na zawodach międzynarodowych?

Jeśli marzysz o tym, żeby reprezentować Polskę na międzynarodowych zawodach - Mistrzostwach Świata i Europy Sommelierów, być jak Piotr Pietras, powinieneś zacząć gromadzić punkty... A dokładniej wygrywać nie tylko w Mistrzostwach Polski, ale też zdobywać dyplomy i nieustannie się edukować. Zarząd Stowarzyszenia Sommelierów Polskich przygotował nowy system kwalifikacji do ME i MŚ.

Jak informuje Tomasz Kolecki "System wchodzi w życie od teraz i dotyczy mistrzostw 2019 i 2020 w Belgii i Serbii​. Kończy się odpowiednio rok przed każdymi zawodami, czyli mistrzostwami Polski 2018 i 2019. 

Punkty za kwalifikacje zawodowe, stanowią jedną część całości i nie zależą od cyklu, lecz są przypisane zawsze, zgodnie z aktualnym stanem zawodnika. Można je zdobyć za zaliczenie egzaminów SSP i ASI, oraz stopnie CMS i WSET.

Punkty za osiągnięcia są zbierane w wyznaczonych cyklach. Po zakończeniu cyklu w nowym zbieramy je na nowo. Można je zdobywać za miejsca w pierwszej trójce zawodów krajowych, regionalnych oraz międzynarodowych, a także w czasie planowanych dwa razy w roku eliminacji. Można je także zdobywać za granicą, np w "Best UK Sommelier", przy czym liczone są jako starty w zawodach międzynarodowych".

PUNKTACJA:
Kwalifikacje
Sommelier SSP - 5pkt
Sommelier ASI - 10pkt
CMS Certified - 3pkt
CMS Advanced - 5pkt
Master Sommelier (MS) - 15pkt
WSET level 2 - 1pkt
WSET level 3 - 3pkt
WSET level 4 - 7pkt
Master of Wine (MW) - 10pkt

Osiągnięcia
Kwalifikacje 1 - 10pkt
Kwalifikacje 2 - 5pkt
Kwalifikacje 3 - 3pkt
Mistrzostwa Polski 1 miejsce - 20pkt
Mistrzostwa Polski 2 miejsce - 10pkt
Mistrzostwa Polski 3 miejsce - 5pkt

Zawody międzynarodowe 1 miejsce - 5pkt
Zawody międzynarodowe 2 miejsce - 4pkt
Zawody międzynarodowe 3 miejsce - 3pkt

Zawody lokalne 1 miejsce - 3pkt
Zawody lokalne 2 miejsce - 2pkt
Zawody lokalne 3 miejsce - 1pkt

Nasi partnerzy